skip navigation

Pierzga czy pyłek pszczeli - co jest lepsze?

Pierzga czy pyłek pszczeli – co warto wiedzieć?

Czy wiesz, że pyłek pszczeli, który pszczoły zbierają z kwiatów, i pierzga, nazywana chlebem pszczelim, to dwa różne produkty pszczele o odmiennym działaniu? Dlaczego jedni sięgają po pyłek, by odżywić organizm na poziomie komórkowym, a inni wybierają pierzgę dla jej probiotycznych  i leczniczych właściwości? Jeśli zastanawiasz się, który z tych darów ula lepiej wspiera odporność, regenerację lub codzienną witalność – odpowiedź znajdziesz w ich sekretach: od obnóży pyłkowych po fermentację w komórkach plastra.



Miodobranie - Miody Polskie

Jak i dlaczego pszczoły produkują miód? 

 Pszczoły miodne to niesamowite stworzenia. Przez całe lato odwiedzają kwiaty w promieniu 3 km od swojego ula. Zbierają słodki nektar i wracają do ula. W ulu dodają enzymy, które przekształcają cukry. Wykorzystują ciepło ula do odparowania nadmiaru wody.


Jak powstaje miód podkarpacki

Jak powstaje miód?

Wszystko zaczyna się od kwiatów.
Kwiaty potrzebują pszczół, a pszczoły potrzebują kwiatów. Rodziny pszczele to MINIATUROWE FABRYKI, KTÓRE DZIAŁAŁY JESZCZE PRZED DINOZAURAMI i nadal pracują.






Co to jest rójka pszczół miodnych? Co z nim zrobić?

Rójka jest sposobem rozmnażania się pszczół miodnych w przyrodzie. Jeśli królowej zabraknie miejsca na złożenie jaj i w ulu zrobi się zbyt tłoczno, królowa odejdzie z połową kolonii, by założyć nową kolonię w innym miejscu. Rój opuszcza ul w wirującej chmurze pszczół i ląduje w kuli na pobliskim drzewie, gdzie odpoczywa. Szukają nowego domu - być może pustego drzewa lub ula, który my, pszczelarze, im zapewnimy.




    Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie.
    Więcej informacji w naszej polityce prywatności.